top of page

Prikkelbare Darm Syndroom

Gespecialiseerd en gediplomeerd therapeut op het gebied

van prikkelbare darmsyndroom en aangesloten bij

De Samenwerkende PDS-therapeuten.

Behandeling richt zich op voeding, stress, leefstijl en beweging op lichamelijk, mentaal, emotioneel en sociaal vlak. Ik gebruik onder meer ontspanningsoefeningen, lichaamsoefeningen, educatie en voedingslijsten. Mijn aandacht gaat voor een groot deel uit naar eventuele aanwezige stressoren. Deze worden onderzocht en aangepakt met gebruikmaking van diverse interventies uit de hypnotherapie en psychodynamische therapie.

(tekst site De Samenwerkende PDS-therapeuten )

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), vroeger vaak "spastische darm" genoemd, is een veel voorkomende aandoening. De belangrijkste verschijnselen zijn buikpijn, in combinatie met diarree of verstopping, of een afwisseling daarvan. Daarnaast komen tal van andere lichamelijke en psychische klachten voor zoals: winderigheid, opboeren, opgeblazen gevoel in de buik, stemmingswisselingen, extreem vermoeidheid en lusteloosheid.

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. Iedereen heeft wel eens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden. Men noemt zo's situatie een "functionele aandoening": er is geen zichtbare afwijking te vinden maar het functie van het orgaan is aangetast.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiare aanleg, voeding, een doorgemaakte darminfecties, medicijnen gebruik, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk.

Medicijnen en dieetadviezen helpen vaak onvoldoende. “U moet er maar mee leren leven,” is soms het goed bedoelde advies.

Effectieve behandeling met hypnotherapie

Al sinds 1980 wordt in de praktijk gewerkt met de hypnotherapie bij PDS. In Groot Brittannië (door prof. P. Whorwell in Manchester) en in Verenigde Staten (prof O. Palsson, North Carolina) heeft men een hypnotherapie protocol ontwikkeld. Met dit protocol worden patiënten met succes behandeld. Het Nederlandse behandelprogramma  ‘Darm Management bij PDS’, gebaseerd onder anderen op deze protocollen, wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast.

De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke (tot 80%) vermindering van de lichamelijke en psychische klachten. Bij sommige verdwijnen de klachten helemaal.

bottom of page